Tikli Group Oy, kotimainen alumiinin moniosaaja halusi satsata tikasvalmistuksessaan tuotekehitykseen, uuteen tuotantotekniikkaan ja tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Tavoitteiden saavuttamiseksi yritys käynnisti ensin kehittämis- ja sitten investointihankkeen. Sermatech liittyi mukaan investointihankkeeseen, kun oli aika alkaa miettiä tuotteen valmistusprosessia.

Noin vuoden kestäneen tiiviin yhteistyön tuloksena syntyi kokoonpanolinja, jolla voi valmistaa kolmea eri tuotetta – kahta erilaista tasotikasta sekä työpukkia. Samaan tuotantosoluun on integroitu useita toimintoja, jotka tehostavat valmistusta. Akselinsa ympäri kääntyvä robottisolu säästää kokoonpanossa työskentelevien työntekijöiden fysiikkaa, kun mm. raskain työvaihe eli askelmien ruuvaus tikkaiden sivupaarteisiin on robotisoitu. Kiinnitysteknologiana robottisolu hyödyntää FDS-ruuveja, jotka takaavat tikkaiden ja työpukkien vakaan ja kestävän rakenteen.

Kehittämällä kilpailuetua

Tiklin kilpailijoita ovat kymmenet eurooppalaiset valmistajat, mutta ennen kaikkea Kaukoidässä tuotetut halpatuotteet. Tiukka kilpailuasetelma motivoi tikliläisiä kehittämään.
– Suurin riski on se, että yritys ei tee mitään, jolloin asema markkinoilla heikkenee eikä pystytä vastaamaan näkyvissä olevaan kansainväliseen kasvupotentiaaliin, taustoittaa Tiklin toimitusjohtaja Pasi Arvola.

Tasotikkaiden käyttäjien kannalta uutta tuotetta on paranneltu monella tapaa – esimerkiksi tehokkuus ja työnteon ergonomia ovat uudella tasolla. Tuoteominaisuuksien ohella kilpailuetua tuo tuotannon vastuullisuus, toimitusvarmuus ja laatu.
– Toimimme lähellä alumiinin profiilin valmistusta, joten saamme kaiken tarvitsemamme ns. läheltä ja nopeasti. Tämä näkyy parempana toimitusvarmuutena. Uuden kokoonpanolinjan myötä tulemme lisäämään myös kierrätysmateriaalien osuutta mahdollisimman korkeaksi, avaa investointihanketta johtava Arvola.

Tiklin tuotantojohtaja Tuomo Hovila vastaa uuden kokoonpanolinjan käynnistämisestä ja käyttöönotosta. Uuden tuotteen ja sen tuotannon kehittämiseen on satsattu paljon ja tavoitteena on, että kehitystyö myös kantaa hedelmää pitkään.
– Tämä on meille poikkeuksellisen iso projekti sekä taloudellisesti että ajankäytöllisesti. Vastaavia ei tehdä joka vuosi. Tikastuotteiden elinkaaret ovat pitkiä; aiempi tuote on ollut tuotannossa yli 20 vuotta, kertoo Hovila.

Tiklin Tuomo Hovila (vas.) osallistui robottisolun testaukseen Ulvilan verstaalla Sermatechin teknisen johtajan Erik Uusimäen kanssa.

Useita testivaiheita jo ennen toimitusta

Kokoonpanolinja on toimitettu Tiklin Vimpelin tuotantolaitokselle ja valmiilla linjalla tehdään viimeisiä koeajoja ennen tuotannon varsinaista aloittamista. Jo ennen toimitusta kokoonpanolinjaa on testattu Sermatechin Ulvilan konepajan tiloissa useammassa vaiheessa.
– Viimeisimpänä testattiin työpukin valmistusta ja säädettiin mitoitukset kohdalleen, kertoo testaukseen osallistunut Hovila.

Nyt tuote alkaa olla valmis, mutta työtä on vielä tehtävänä ennen kuin se on markkinoilla. Yhteistyö Sermatechin kanssa saa Hovilalta kiitosta.
– Tiesimme, että haasteitakin tulee, kun kokonaan uudenlaista tuotetta ja sen kokoonpanolinjaa aletaan suunnittelemaan. Hyvässä yhteistyössä olemme edenneet ja saaneet kaikki haasteet ratkottua. Lopputuotteet, joita nyt toteutetulla solulla valmistamme, vastaavat sekä nykyisiin että tulevaisuuden standardien asettamiin vaatimuksiin, summaa Hovila.

Sermatechin kanssa kehitetty uusi kokoonpanoyksikkö

+ lisää valmistuskapasiteettia
+ monipuolistaa tuotantoa
+ vähentää energiankulutusta
+ parantaa työntekijöiden työergonomiaa
+ tehostaa valmistusta siten, että sitä voidaan toteuttaa 24/7-periaatteella

Tiklin ja Sermatechin yhdessä kehittäminen

  • Kyseessä on uusi tuote ja uusi linjasto, jollaista ei ole aikaisemmin tehty.
  • Sermatech toi projektiin mekaniikan, robotiikan ja sähkösuunnittelun osaamista, jota asiakas tarvitsi uuden tuotteen kokoonpanolinjan toteuttamiseen
  • Tiedossa oli, että uutta luodessa kohdataan myös haasteita, mutta nekin on ratkottu hyvässä yhteistyössä.
  • Onnistuminen edellytti tiivistä yhteistyötä koko projektin ajan.
  • Projektille nimetty oma suunnittelija huolehti tarvittavista muutoksista.
  • Automatisointi mahdollistaa suuret tuotantovolyymit ja tuo Tiklin toivomaa kilpailuetua.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Erik Uusimäki
tekninen johtaja
+358 50 505 0482

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla, hyväksytkö sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.